Gratulerer med dagen!!

I dag er det den store kvinnedagen. Mange vil nok hevde at denne har utspilt sin rolle her hjemme, og det er nok delvis sant. Jeg er ingen rødstrømpe og ikke har jeg sans for at kvinner skal kvoteres inn i styrer og stell heller. Og jeg syns nok til tider at likestillingskampen har gått litt for langt. Men likevel er det mange kamper igjen å kjempe. Vi har saker som at Anette Sagen skal få hoppe i de bakkene hun har lyst, til de mye større sakene om likelønn og like arbeidsvilkår. I snitt tjener kvinner 85% av det menn tjener, og lønnsforskjellen følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Hvorfor? Er ikke jobben kvinner gjør like viktig som den menn gjør?? 

Bakgrunnen for kvinnedagen:

Kvinners kamp for bedre lønn- og arbeidsforhold, samt for stemmerett, var utgangspunktet da den internasjonale kvinnedagen ble stiftet i København i 1910. Det skjedde i en tid da industrisamfunnet i Vesten gjennomgikk store omveltninger, befolkningsveksten var kraftig og det var stor blest om radikale ideologier.Kvinner kastet seg inn i den kritiske samfunnsdebatten, og i 1908 marsjerte 15 000 kvinner i New York City med krav om kortere arbeidstid, bedre lønn og stemmerett. Året etter ble den første nasjonale kvinnedagen arrangert i USA.

I 1910 tok den tyske sosialdemokraten Clara Zetkin initiativ til en internasjonal kvinnedag da hun deltok på verdens første internasjonale kvinnekonferanse i Jagtvej 69 i København. «Vi kvinner trenger også langt mer til at bli befriet enn mennene, fordi vi er langt mer underkuet enn dem,» lød Zetkins begrunnelse. Året etter ble dagen feiret i Østerrike, Danmark, Tyskland og Sveits. I Norge var kvinnene mer tilbakeholdne. De foretrakk å kjempe parallelt med mennene, dessuten var de nesten i mål med stemmeretten.I 1975 ble 8. mars FNs internasjonale kvinnedag, og nå er 8. mars offisiell fridag i over 30 land, blant annet i Angola, Uganda, Kina, Vietnam, Hviterussland, Polen og Cuba. (www.frifagbevegelse.no)

Hvis vi beveger oss ut av vår egen lille sfære her hjemme, ser vi at våre medsøstre der ute er langt mindre priviligerte enn det vi er her hjemme. Blant annet kjemper kvinner i Afghanistan for at døtrene deres skal få gå på skole uten å risikere å få kastet syre i ansiktet. Men det er ikke noe glansbilde i Norge heller, samtidig som det finnes mange kvinner som lever ekstremt privilegerte liv. De bør verken glemme kvinnene som har nærmest slavelignende jobber i Norge eller kvinnenes situasjon i Afghanistan.

La oss priviligerte kvinner stå sammen for å gjøre verden ett bedre sted å leve for oss alle. Enten det er likelønn her hjemme eller skolegang i Afghanistan. Dagen har fått stadig større betydning for kvinner i utviklingsland, og solidaritet med kvinner fra ulike kulturer er et viktig aspekt når LO markerer kvinnedagen i Chat Noir sammen med blant annet Integrerings- og mangfoldsdirektoratet.

Reklamer

En kommentar om “Gratulerer med dagen!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s