Har nordmenn mindre empati med muslimer enn andre?

Abid Raja er i dag ute og kritiserer nordmenn for ikke å gi penger til de som er rammet av flommen i Pakistan. Grunnen mener han er, at Pakistan er ett muslimsk land og at nordmenn har mindre empati med muslimer enn med andre, fordi islam oppleves som kontroversielt.

Det er mulig jeg er naiv og blåøyd, men jeg synes det er en enkel og lettvint konklusjon. De som gir penger når slike katastrofer skjer, donerer uavhengig av hva slags religion det er i det enkelte land.  Mange av de som ikke gir i Pakistan, gir ikke i andre tilfeller heller. Og atter andre har sitt utvalg av organisasjoner de støtter og er fornøyd med det.
Personlig er jeg av den oppfatning av at vi rike nordmenn burde klarer å avse en slant med kroner i slike tilfeller. Men det begynner å bli mange av de, og flere og flere sier at de er usikre på om pengen faktisk kommer frem. Det vet jeg ingenting om, og ønsker ikke å spekulerer i det heller. Jeg antar at seriøse oganisasjoner som Unicef, Plan, Røde Kors osv bruker pengene i de områdene de er samlet inn til. Jeg kan ikke tro noe annet. Og tar jeg feil, så er jo det fryktelig leit. Det ødelegger i såfall folks giverglede mer enn hvilken religion de trengende har.

Som det sies i artikkelen det vises til over tror jeg det er flere årsaker til at folk ikke har gitt så mye:

 • det er fortsatt ferie og mange er ute og reiser enda
 • informasjonen ut til folket har ikke vært like god som ellers i slike tilfeller (personlig har jeg sett lite reklamer om hvor og hvem jeg kan gi til)
 • folk er mettet på å gi penger til en god sak
 • organisasjonene har ikke samarbeidet like godt som tidligere (det er min egen påstand, og jeg vet ikke om det er hold i den)
 • avisene er litt for flinke til å skrive om at Pakistans styrende organ selv mener at de ikke trenger hjelp fra omverden

Kan sikkert ramse opp langt flere grunner til at folk ikke gir. Men at årsaken skal være at folk ikke gir fordi de trengende er muslimer har jeg ingen tro på.
Selv har jeg ikke gitt. Jeg vet egentlig ikke hvorfor og har dårlig samvittighet hver gang jeg kommer på at jeg burde ha gitt. Kommer det en bøssebærer på døra, skal jeg iallefall gi alt jeg har i lommeboken av kontanter.

Har Abid Raja rett?
Hvorfor har ikke du gitt?
Har du gitt?

Reklamer

39 kommentarer om “Har nordmenn mindre empati med muslimer enn andre?

 1. En annen sak er, burde man gi?
  Kommer pengene frem?

  Jeg gir ikke!
  *****************
  Jeg mener man burde gi og personlig tror jeg at de kommer frem.
  Det har man jo endel eksempler på. Spm er vel heller om hver eneste krone man gir kommer frem??

 2. Nå fikk han vel litt pepper fra nødhjelpsorganisasjonene, de sier at Raja tar feil, og at han kommer med løse og udokumenterte påstander. Vi får tro han tar feil og ikke dem, og ja jeg har gitt.
  Takk for sist by the way 🙂
  *********************
  Ja, han gjør det. Og med rette. For jeg tror ikke nordmenn er så trangsynte som han skal ha det til. Og det er ikke første gang han kommer med slike utspill.
  Har dårlig samvittighet for å ikke ha gitt. Skal gjøre noe med det 🙂
  Takk for sist ja. Var kjempehyggelig 🙂

 3. Nå er ikke jeg spesielt glad i religion i sin helhet og har vel med diverse innlegg gitt min mening om hva jeg syns om muslimsk fanatisme, men derfra og til å lukke øynene for nødhjelp? Den kan den godeste Raja stappe oppi der sola ikke halalskinner! Da er det litt for enkelt å «skylde» på religionshets, altså…
  Må nok innrømme jeg ikke har gitt enda selv, for mine hjertesaker går mer i retning dyrevern og wspa og peta og sånt… *sukk* så mange som trenger, så mange… 😦
  *****************************
  Nettopp. Vi sitter vel alle her med vår mening om religion osv, men å dra det så langt som til at vi ikke gir fordi vi er mindre empatiske med mislimer blir helt feil. Tviler på at oppegående mennesker lar det komme i veien for medmenneskelighet.
  Vi har alle våre organisasjoner å støtte. Og skulle man gitt til alt, ville det vært lite igjen til oss selv. Egoisme? Kanksje det, men likevel.

 4. At det har ferie har helt klart noe å si, med mindre lokallagene i hjelpeorganisasjonene stiller til aksjoner der folk er.

  Jeg har selv vært (over)aktiv i en slik organisasjon, og samlet inn til flomofrene i Bulgaria for noen år siden. Den aksjonen var like enkel som den var genial: Vi bakte boller til den store gullmedaljen, og solgte for valgfri sum til inntekt for flomofrene. Da var vi ute hvor folk ferdes, midt på sommeren, og fikk inn utrolig mye penger. Alle pengene ble satt på konto til formålet.

  Men. Det kan være at folk har fått med seg problemene som kom i etterkant av tsunamien. Da fikk hjelpeorganisasjoner inn absurde summer, men siden de ble gitt til tsunamiofrene ble de automatisk «øremerket» til bruk i det området. Det kan være at folk heller gir penger til organisasjonene generelt, men ikke i like stor grad, og derfor kommer det inn mindre penger.

  Jeg har gitt penger, og oppfordrer alle som ønsker å bidra enten med penger eller aksjoner å kontakte lokallag i hjelpeorganisasjoner. Jeg vet at f.eks. Røde Kors ikke er spesielt vonde å be om man jobber et sted og ønsker å ha en bøsse til innsamling stående.
  *****************************
  Å være der folk er, er helt klart en fordel.
  Så bra at du selv har vært med og samlet inn tidligere.
  Jeg vet ikke hva som er fasiten på at folk ikke gir denne gangen, men kanskje det kommer inn noen svar her for å få ett bedre bilde. Selv har jeg jo som sagt ikke gitt enda, men jeg skal ta meg i nakkeskinnet og få gjort det. Er jo for dumt å ikke gjøre det for min del.

 5. Darunia sier:

  Ikke sikkert hensikten er å ha rett, høres mer ut som et pressmiddel.. «norge er rasister, de gir lite penger» og for at vi skal bevise at vi ikke er rasister, så må vi titte i pengboken. Ja jøss.. Den ene katastrofen etter den andre har rammet uskyldige mennesker i det siste, noe som gjør at mennesker generelt mister intr virker det som. Jeg VET IKKE hvor pengene går, derfor er jeg skeptisk å gi. Sist jeg hørte var det en organsisasjon som samlet inn penger for å kunne kjøpe noe i kategorien transportmiddel.. Greit nok, helt til man fikk høre det var til seg selv, og de bruker bilene i norge..
  **************************
  At man ikke vet hvor pengene går tror jeg er ett argument for mange. Og det kan jeg faktisk forstå.
  Jeg har også hørt om den saken du nevner, og det er jo helt på trynet. Derimot har jeg faktisk så stor tiltro til de seriøse organisasjonene på at de bruker pengene der de er ment. Noe går helt sikkert bort i administrasjonskostnader, men jeg velger å tro at mesteparten går dit det skal. Hvis ikke skyter de jo seg selv i foten på sikt.

 6. Olav Vikingsson sier:

  Jeg gir ikke…period!
  Uavhengig av religionsretning. ALL religion er fordummende og ren idioti. Og idioti støtter jeg ikke.
  De får be til gud…se om det hjelper. Kanskje de religiøse kan begynne å innse at det ikke er noen gud. Kun empirisk fakta!
  *************************
  Så fordi folk tror på noe du mener er fordummende, skal de bare råtne og dø i den sumpen de har havnet?
  Medmennesklighet står over all religion.

 7. Zohre sier:

  Det er ikke anstrengende med å sette nordmennene i fokuset så

  takk
  zohre
  *****************************
  Navlebeskuende folkeslag? Nordmenn altså? Det er helt sikkert, men ikke i slike tilefeller tror jeg 🙂

 8. Herta sier:

  Man kan bli riktig sur når man leser Abid Rajas utspill, han har sikkert ikke hjulpet sine medmennesker i Pakistan. Vi norske kan bli riktig vrange når noen krenker oss og det har han gjort.

  Det er så mange som trenger hjelp, der er det fks. en ung jente i Tønsberg som har kreft, og som ikke får betalte den alternative behandlingen til 60.000 kroner som hun trenger, og hum må derfor betale alt selv. Hvis hun trenger etterbehandling, kommer det hele opp i 135.000. Man kan ikke hjelper overalt, så er det ikke menneskelig å hjelpe sine egne først? Det er mange slike tilfeller i Norge, det er mange som ikke har det noe bra, vi kan bare ta en titt på norske sykehus og sykehjem. Hvorfor skal vi gi til Pakistan hvis vi ikke kan forsørge våre egne?
  **************************************
  Men vi gir jo til våre egne også. Hvor mange støttegrupper har ikke blitt opprettet på feks Facebook hvor man blir oppfordret til å gi penger til en god sak som du nevner over? Og de får jo inn masse penger.
  Stine-Sofie stiftelsen fikk jo inn masse penger, og får sikkert fortsatt inn endel (allefall noe).
  Kreftforeningen samler inn penger til formål i Norge og de får inn masse penger. Kan jo nevne i fleng.
  Hvorfor skal det derimot være sånn at vi skal sette det ene opp mot det andre?? Er ikke flomoffrene i Pakistan like viktig som en kreftpasient i Norgen? Eller omvendt om du vil.

 9. Jeg mener han har rett. Det er «oss og dem». Slik vil det forbli inntil vi får et livssyn vi kan enes om. Og det har vi åpenbart ikke i dag! Jeg vil hevde at de fleste nordmenn er mer humanetisk i sitt livssyn og mindre troende og på «motsatt side» finner vi at flesteparten er mest opphengt i religion og gudstilbeding enn i ett godt humanetiske levesett. Jeg tør vedde på at vi hadde vært snarere framme med pengeboken dersom det var et vestlig land som trengte akutt hjelp…

  Jeg har gitt 500kr via Unicef og det er pga jeg tror at vi vil stå tryggere mot disse allerede upopulære fanatiske elementene i muslimske land. Jeg tror vi må vinne krigen mot terrorisme via deres egen kultur. De må selv rydde opp i svineriet som forpester verden. Gir vi ikke nødvendig støtte tror jeg vi bare gjør jobben enklere for ekstremistene i og rekruttere støttespillere og selvmordskandidater.
  Hjelp til selvhjelp kan vi kanskje si, selv om det høres mindre «edelt» ut.
  ****************************
  Jeg tror ikke det handler om «oss og dem» i slike sammenhenger. Javist har vi to uforenlige livssyn, men de fleste av oss har ett menneskesyn som går på å hjelpe andre. Når disse som er rammet har mistet alt, og da mener jeg alt, i en flomkatastrofe er religionsforskjeller og livssyn revnende likegyldig. Det burde iallefall være det.
  Om vi hadde vært raskere ute med lommeboka om det gjaldt våre «egne»? Det vet jeg ikke. Historisk sett har vi alltid vært flinke å gi i krisesituasjoner. Kanskje det bare er Pakistan vi ikke liker, og at det ikke har noe med reliogion å gjøre? Eller at katastofene der alltid kommer rett etter en annen ett annet sted i verden? Da Pakistan ble rammet av jordskjelv rett etter Tsunamien (tror jeg det var) gav vi heller ikke så mye penger. Nå rammes Pakistan på nytt, rett etter Haithi, som vi gav masse penger til.
  Kan det være det som er tilfelle og ikke religionen som har skylda??

 10. Jeg tror nok det er et korn av sannhet i Abid Rajas påstand.
  Og så må vi lese hans utblåsning på bakgrunn av den frustrasjonen han og andre pakistanere opplever når opprinnelseslandet deres er så hardt rammet.

  Klimaet mellom muslimske land og Vesten er dessverre blitt kjøligere det siste tiåret.
  «Vi og dem»-tenkningen er nokså utbredt.

  Likevel tror jeg at nordmenn flest ønsker å bidra med hjelp til medmennesker i nød, uansett hvilken konfesjon eller religion de bekjenner seg til, å vi får håpe på bedre resultater av hjelpearbeidet!

  Og ja, seriøse organisasjoner som Røde Kors, Kirkens Nødhjelp og Norsk Folkehjelp kan man stole på!

  Jeg har funnet min plass som frivillig medarbeider i Norsk Folkehjelp, men har også stor sympati for de andre hjelpeorganisasjonene.
  *************************
  Jeg tror fortsatt ikke at Raja har rett. Men også jeg kan ta feil, men det vil jeg helst ikke tro.
  Tror at nordmenn flest ønskerå hjelpe i slike tilfeller, men som jeg skrev til kommentaren før deg: er Pakistan bare uheldig i rekkefølgen av andre store katastrofer?? (Se kommentaren før deg for mer utfyllende svar).

 11. Herta sier:

  Nei, dessverre, for meg er ikke et flomoffer i Pakistan like viktig som en kreftpasient i Norge. Hvis mine barn er i ferd med å drukne sammen med fremde barn, hvem ville jeg redde først? Jeg tror det sier seg selv.
  **************************
  Nei, så klart redder man seg og sine først. Det ligger jo i enhvers natur. Iallefall om man tar sammenligningen din bokstavelig.
  Men jeg kan ikke la vær å være ett medmennske for andre utenfor Norges grenser av den grunn 🙂

 12. Som jeg skrev i innlegget til Peder Ås så hadde det neppe hjulpet dem mere om jeg sendte alt jeg tjente til nødhjelp.
  Kikk innom dette blogginnlegget:

  http://verdenvilbedras.vgb.no/2010/08/16/stans-norsk-negerporno-og-norske-griser/

  Jeg har ikke gitt noe for det er katastrofer over hele verden og mennesker som trenger mat, vann og medisiner. Det er mange katastrofer hele tiden, både synlige og usynlige. Jeg tror ikke vi tenker at denne gangen er det muslimer. Dette er mennesker som oss. Jeg har mine faste jeg donerer månedlige beløp til.
  ****************************************
  Om du hadde sendt alt du tjente i nødhjelp vill nok hjulpet de, men hva med deg da? Hvem skulle ytt nødhjelp til deg??
  Ja, det er mange katastofer i verden, og jeg tror det er ulike argumenter for ikke å gi. Men en av de tror jeg ikke er fordi de er muslimer.

 13. Jeg tror ikke han har helt rett, nei, bare et korn av sannhet, så egentlig tror jeg vi er ganske så enige.

  Det er synd det ikke finnes et slags internasjonalt nødhjelpfond i FN-regi, slik at katastofeutsatte i hele verden, uansett regime, kunne være garantert katastrofehjelp uavhengig av enkelpersoners givervilje.

  Så kunne pengene som ble samlet inn på frivillig basis brukes til gjenoppbygning utover det aller mest basale.
  ***************************************
  Jeg trodde kanskje det fantes ett internasjonalt nødhjelpsfond jeg, men at de likevel trengte private innsamlingsaksjoner. Men kanskje ikke??
  Det hadde iallefall vært det smarteste.

 14. Jeg har gitt. Og jeg har gitt tidligere der katastrofer har rammet. Det intresserer meg ikke hvilken religion de har. Dette er mennesker i nød.
  *********************
  Enig!!!

 15. Sony sier:

  Raja er jo teit da! Muslimer skriker stadig vekk om at vi må ta deres tro på alvor og respektere den osv osv., Og det synes jeg vi absolutt bør gjøre; altså; ikke et rødt øre til flomofrene! De får sette sin lit til Allah og håpe på at han griper inn.

  Hvorfor skal vi måtte berge disse tåpene når de i fullt alvor tror det finnes en gud?

  Nei, om de er reelt troende og vi tar dem på alvor får de smake konsekvensene av sin mangel på fornuft og forstand. Dauer de, javel, men da får de smake konsekvensene, og dersom de virkelig tror de kommer til himmelen, desto bedre.

  At muslimer skriker på nødhjelp fra samfunn de forakter samtidig som de tror at Allah finnes, viser hvilke prostituerte tåper de er; om de virkelig tror det finnes en gud, trenger de vitterlig ikke vår hjelp! Nei, dette får de fikse opp i selv og ta eksistensielt ansvar.
  ******************************************
  Nå syns jeg faktisk du er ganske ufin.
  At ekstreme muslimer mener at den vestlige verden skal underlegge seg deres tro er jo revnende likegyldig i denne saken. De som er rammet av flommen i Pakistan er mennesker som deg og meg. De trenger hjelp og de trenger det nå.
  Du burde skamme deg over å ha sånne holdninger.

  Forresten, den dagen du står der uten bolig og eiendeler? Kommer du til å stå i kø for å få hjelp, eller trygle noen om å hjelpe deg??

 16. Duck Manson sier:

  Når alle Pakistanere i Norge har reist hjem for å hjelpe, så skal jeg gi penger. Får ikke en krone av meg før det.
  **************************
  Du tror ikke de hjelper allerede?
  Og hvilken nytte har det om de reiser dit? Det er hjelpemannskaper der allerede.

 17. Charlie sier:

  Ja, selvfølgelig har da nordmenn mindre empati med muslimer, enn med andre religioner. Det er ikke mange andre som går rundt og sprenger selvmordsbomber og dreper i fleng totalt uskyldige mennesker. Og hver gang det har vært en terroraksjon, hører man ikke et pip, men et par tegninger kan få dem til og strømme ut i gatene, som en hylende masse. Så når muslimene ikke protesterer mot terrorismen, så må det være fordi at de sympatiserer med terroristene. Dette vekker avsky bland klodens øvrige mennesker, derfor den manglende empati. De har kun seg selv, og dres facistiske såkaldte religion og takke. Men, de kan bare ringe til profeten og guden, så ordner jo allt seg, so don’t worry, be happy.
  *******************************
  Jeg blir skremt over holdningene noen av dere forfekter.
  Du kan ikke komme å si at muslimer som gruppe ikke fordømmer terroraskjonene som de ekstreme muslimene gjør. Det er kanskje på tide å plukke opp en avis eller to og se hva som står der innimellom. Blant annet i Norge har jo muslimene vært ute og fordømt disse handlingene og sier at dette ikke er noe de godtar.
  Hva med å la være å skjære alle over en kam?? Jeg er ikke som deg, akkurat som den ene muslimen ikke er som den andre.

 18. Bestemor sier:

  Ser at mange kommenterer Abid Raja som mener vi nordmenn ikke liker muslimer og jeg er helt enig! De kan ikke den ene dagen stå og brenne det norske flagget fordi de ikke liker noen tegninger i en norsk avis, for dagen etter å trygle oss om penger. De forlanger respekt og det gjør jaggu meg vi også!!!!
  ************************
  Respekt skal da alle mennesker ha.
  Men hvor mange av de flomrammede pakistanerne er det som har brendt det norske flagget?? Det er ett fåtall.
  Det er jammen meg mye nordmenn som gjør dumme ting også. Skal resten av Norge miste retten til hjelp på grunn av disse da? Syns jeg ser du er av samme meningen den dagen det skjer noe med deg og din familie.

 19. GS sier:

  Raja er ikke rett. Problemet er ikke om å være muslim. Problem er korrupsjon i Pakistan. Du donere 100 Kr, hvorav 99,5 Kr korrupte politikere og tjenestemenn vil ta. Det omfatter den politiske representant for pakistansk opprinnelse i Norge. Jeg har snakket med mange pakistanere som er lei av donerer seg selv fordi folk får ikke den hjelp det trenger.
  Raja og hans gjeng er alle korrupt mange pakistaner i Norge mener den, men redd for represalier så dem sier ikke det åpent.

  (Beklager for dårlig norsk, men jeg håper jeg gjorde mitt poeng. Jeg synes synd på folk i trøbbel muslimer, kristne, hinduer eller hva som helst din tro er.)
  ***************************
  At man ikke gir pga av korrupsjon er en tanke jeg kan være med på. Men ikke fordi de er muslimer.
  Sånn sett kan vi være enige 🙂
  Synd man ikke tør være uenig med Raja og co, for man får ikke endret noe ved å tie still.

 20. Charlie sier:

  Øh, Sony, der er mange riktige og gode mennesker som er religiøse, og det må de ha lov til, for hverken de eller andre kan bevise, eller mot bevise at der kunne være en gud. Men en gud som får selv Heinrich Himmler til og bli en humanist, det er muslimene ene om og tilbede. Riktige religiøse folk, har det til felles, at de vil andre godt. Det vil ikke muslimene, de vil drepe alle som ikke er det. Men hven fan skal så hjelpe dem når dasset brenner ?
  *****************************
  Nå er det vel ikke Allah som får Heinrich Himler til å virke som en humanist. Det er ekstremtolkningene av Koranen, gjort av ekstremister.

 21. Kalle sier:

  Jeg gir ingenting til et folk/regime som brenner det norske flagget.
  ***********************
  For alle pakistanere brenner det norske flagget??

 22. …man skal da være passe dum for å sende penger til noen som hater oss og ønsker oss døde!!?

  ..som man reder ligger man!
  *********************
  Hvis du hadde tatt en meningsmåling som inkluderte alle pakistanere, hvor mange prosent tror du hadde svart det du sier her??

 23. Man skal selvfølgelig ikke helt utelukke at i alle fall noen kan nære slike tanker, altså at de ikke har så mye empati med muslimer for tiden. Men vi tviler på om dette egentlig er hovedgrunnen. Naturkatastrofer og nød kommer på løpende bånd for tiden, og folk blir, som du nevner, trøtte og oppgitte over all denne verdens nød og ulykker. Dessuten har vi finanskrisen og ettervirkningene av denne. Det kan jo også tenkes at mange regner Pakistan som en «failed state», der det meste dreier seg om korrupsjon, slik at folk tror det ikke nytter å gi penger. Akk ja. Triste greier er det uansett. 😦
  ******************************
  Og der er jeg helt enig med deg. Det er mye som spiller inn for at vi ikke alltid gir like mye penger, men at vi har mindre empati med muslimer enn andre tror jeg ikke noe på.
  Men hvis man ser på mange av kommentarene her, har han kanskje rett for en brøkdel av befolkningen vår.
  Trist er det uansett.

 24. Elin sier:

  Jeg føler så med de stakkars barna som opplever dette grusomme. At vi ikke gir hjelp kan de takke sitt griske folk for.
  Jeg er en av sømdagsfolket og kvinne og jeg vet at muslimene skal drepe sånne og dessuten er jeg ei hore som de kaller oss. Herr advokat dra du dit og hjelp til. Allah ser ikke ut til å gjøre noe, ikke over-
  raskende.
  ********************************
  Hva ialledager er det du har blitt lært opp til da?
  Muslimer går ikke rundt med det formål å drepe kvinner og ikke-troende. Ei kaller de oss for horer. Vel, noen av de gjør det, men det er det like mange kristne som gjør også.
  Hva tror du din gud hadde gjort, dersom det norske folk ble rammet av flom?

 25. Jo Inge sier:

  Som man reder ligger man, og dette er svaret på all dritten som kommer fra pakistan til vesten for å spre sine steialderideologier. De reiser fra noe som de ønsker å innføre i sine nye hjemland.

  Jeg kommer ikke til å gi så mye som en krone til pakistan, men jeg vurderer seriøst å sende en giro pålydende noen milliarder for å dekke opp for all sosialhjelpen de har sugdt ut av vårt lille land.
  ******************************
  Som en liten opplysning er pakistanere i Pakistan (iallefall på litt søtrre steder/byer) mer liberale enn mange pakistanere i Norge.
  Holder da argumentet ditt??
  Forresten, så er det hvite etniske nordmenn som suger mest ut av sosialbudsjettet vårt.

 26. lol sier:

  Norge for nordmenn er gjennomtanken til de fleste???
  ************************
  Jeg nekter å være med på at det er tanken til de fleste nordmenn.
  Dessuten handler jo ikke dette om Norge, så den faller litt fra hverandre uansett i denne sammenhengen.

 27. Petrus sier:

  Du skjønner sikkert hvorfor nordmenn reagerer litt negativt når det er snakk om muslimer. De utfordrer jo hele tiden vår kjernekultur, og får som regel medhold i kravene deres. For oss i gata virker det som om at vi hele tiden må gi etter for deres krav. Hadde muslimer vært mer imøtekommende og mer ydmyk til vår kultur og vaner og tilrettelagt seg den, hadde nok empatien til muslimer gått over til sympati og givergleden hadde nok blitt litt bedre blant oss ikke muslimske nordmenn. Abid Raja er bare enda et eksempel på hvor viktig det er for den gruppa å poengtere hvor «stygge» vi egentlig er mot muslimene. Dette er nå min personlige mening og det irriterer meg grenseløst at Raja kan komme med slike uttalelser som han gjør.
  ***********************
  Jeg kan forstå hvorfor nordmenn føler seg truet av muslimske verdier i Norge. Fordi det blir fremstilt i media som om alle er ute etter å ta oss. Men vi får bare noen historier servert gjennom tabloidene. Kanskje er vi for ettergivende, jeg skal være enig i det.
  Men her handler det om mennesker i nød, som har mistet alt. Det har ingenting med ekstremistholdningene vi ser å gjøre.
  At Raja fyrer opp en holdning blandt nordmenn om at vi liksom er så stygge mot muslimer er jeg enig med deg i. Han burde kanskje vite bedre.

 28. Sony sier:

  Muslimer skriker stadig vekk om at vi må ta deres tro på alvor og respektere den osv osv., Og det synes jeg vi absolutt bør gjøre; altså; ikke et rødt øre til flomofrene! De får sette sin lit til Allah og håpe på at han griper inn.

  Hvorfor skal vi måtte berge disse tåpene når de i fullt alvor tror det finnes en gud?

  Nei, om de er reelt troende og vi tar dem på alvor får de smake konsekvensene av sin mangel på fornuft og forstand. Dauer de, javel, men da får de smake konsekvensene, og dersom de virkelig tror de kommer til himmelen, desto bedre.

  At muslimer skriker på nødhjelp fra samfunn de forakter samtidig som de tror at Allah finnes, viser hvilke prostituerte tåper de er; om de virkelig tror det finnes en gud, trenger de vitterlig ikke vår hjelp! Nei, dette får de fikse opp i selv og ta eksistensielt ansvar.
  ************************************
  Hvor mange av de som lider under denne katastrofen tror du forakter den vestlige verden?
  Skal vi stenge sosialkontoret i Norge for de som tror på Gud, men som av en eller annen årsak trenger hjelp?
  Hvem skal sette seg på sin høye hest og ta på seg rollen som sorterer i samfunnet?

 29. gunnar hellem sier:

  Jeg har IKKE gitt, og jeg kommer heller ikke til å gjøre det. To hovedårsaker; 1: Sålenge lønningene til de som er ledelse i hjelpeorganisasjonene er høyere enn min pensjon så kan de heller redusere lønningene (og donere flerfold fordi det er uten skatt) enn at jeg skal gi penger som først og fremst går til millionlønninger. 2a: Flommen i Pakistan er i områder hvor et flertall støtter (aktivt eller passivt) terrororganisasjoner. Jeg kan ikke se at noen av disse har redusert finansieringen av selvmordbombere for å støtte flomofre. 2b: Man snakker om den ‘muslimske nasjon’, men jeg har enda ikke sett noen oversikt over hvor mange Rolls-Royce som er solgt fra Saudi-Arabia eller Kuwait for å støtte flomofrene. 2c: Mange av hjelpeorganisasjonene har en kristen bakgrunn. Kristendommen blir fordømt og foraktet i Pakistan. Hvis de hater oss; hvorfor skal vi hjelpe dem? (Røde Kors, som har sitt kors efter det sveitsiste flagg og ikke som et symbol på kristendom, er erstattet av Røde Halvmåne i islamske land).
  ***********************************
  Hva med å vise at vi er bedre mennesker da? I den grad vi kan hevde det med integriteten vår i behold.

 30. Nå er jo Raja nordmann selv, så uttalelsen hans har kanskje blitt vinklet litt feil?

  Uansett! Det er mennesker i nød. Religion er en ikke sak i en slik situasjon, tenker jeg. Mennesker er mennesker. Så selvsagt skal jeg gi.
  ***************************
  Enig med deg. Religion er en ikke sak her 🙂

 31. Camilla sier:

  Jeg må ærlig innrømme at det at de er muslimer gir meg LITT mindre lyst til å hjelpe, men jeg vil ikke snu ryggen min til de for det. De kan kalle oss stygge ting, true oss og brenne flagget vårt så mange ganger de bare orker, men jeg er ikke så ond at jeg synes de fortjener dette.

  Hadde jeg ikke vært så og si blakk, hadde jeg nok gitt penger hvis det kom noen på døra mi med en bøsse… Men bare om det er noen som jeg vet gir alle penga jeg gir videre til Pakistan. For eksempel Frelsesarmeen. Redd Barna og Unicef, for eksempel, kan bare gå rett til neste hus. Gidder ikke å betale lønna for noen som egentlig skal «være snille» og gjøre «en god gjerning» ved å jobbe for slike foreninger. Griskhet og manipulasjon, er det.

  Folk flest tror alle pengene de gir går rett til de som trenger de, mens i virkeligheten er det bare 10-30% som kommer frem. Resten går til mellomleddene. Stygt, er det.
  ******************************
  Jeg tror kanskje det hadde hjulpet litt om organisasjonene offentliggjorde årsresultatene sine, slik at folk kunne sett hva pengene gikk til. Eller hvor mye av det som gikk dit det skal. Mange mister nok givergleden av at enkelte ledere i disse org. har en skyhøy lønn, kjører nye biler osv. Men jeg vet ikke om jeg syns det skal være en unskyldning.
  Offentlig revisjon hadde kanskje vært noe? (Mulig det allerede er, men kan ikke si at jeg har lest noe om det).
  Jeg støtter Plan, har gjennom de ett fadderbarn, og håper og tror at pengene faktisk går dit de er ment. Akkurat i denne saken har ikke jeg gitt noen penger heller. Kunne skyldt på at jeg også er blakk, blakk, blakk (jeg tror deg når du sier at du ikke har penger altså :-)). Men siden jeg reiser til London on få dager, blir jo det å lyve så det renner av meg. Tror jeg må få ut fingeren og donere en slant før jeg reiser.

 32. Maelyza sier:

  Hei!

  Nå datt jeg over denne bloggen og fant noe som er interresant. Dere (ovenfor) nevner at folk gir penger til Røde Kørs, UNICEF osv. og at pengene kanskje ikke kommer fram. Vel det gjør de, men jeg leste nettopp en veldig interresant artikkel fra Afrika som viste at selv med alle de hjelpemidlene de har fått, så har økonomien bare gått nedover. Noe som overrasket meg, jeg tenkte «jaja, se på alle dissa pengene som blir sendt ned. Nå blir det ordnings». Det blir faktisk ikke det.

  Fordi i Afrika er det så korrupt at presidenten i et land bruke statsmidlene på seg selv og for å hjelpe familien sin. Det er fortsatt sånn der nede etter 40 år, at de tenker på seg selv og familie, og ikke som felles folk. Der kan alle statsmidlene gå til for å hjelpe en landsby, som overhodet ikke forbedrer det landet eller staten noe som helst. Ja, individuelt så vil noen få det bedre, men hvis vi fortsetter sånn her så kommer aldri Afrika til å komme seg ut av den situasjonen det er i nå.

  Vi kan ikke fortsette med å bare sende ned penger og tenke at nå blir det bra. Fordi med mindre begynner å forstå oss på «politikken» der og hvordan de deler penger seg imellom kommer vi aldri til å bedre Afrika noe særlig. På et individuelt nivå, ja. Men ikke Afrika som en helhet. For det Afrika har ikke kommet særlig mye lenger i dag, enn for 20-30 år siden.
  *******************************
  Og det skal jeg være enig med deg i.
  Men akkurat her er det ikke snakk om å hjelpe ett land ut av evig krise, men å gi en slant for å hjelpe i en vanskelig situasjon.
  Utover det tror jeg ikke at bistandsmidler alene hjelper til med å løse det du nevner over. Man må forstå politikken, samfunnet osv.
  Hyggelig at du la igjen en kommentar 🙂

 33. Jeg har bare lest innlegget ditt og ikke kommentarene.
  Jeg har gitt, men vil kritisere tv og aviser som ikke sier HVOR vi kan gi. Jeg prøvde care på nett menn ble avslått hver gang. ga opp etter 3 forsøk.
  Fant selv røde kors som har et tlf.nr en kan ringe og vips har en gitt kr.200. og jeg ringte mer enn en gang.
  Om menneskene i pakistan er det ene eller det andre spiller ingen rolle for meg, det er den vanlige mann og kvinne for ikke å si barn som trenger hjelpen .
  *************************
  Det er jeg enig med deg i. Det har vært altfor dårlig opplyst om hvor man kan gi og til hvem.
  Selv fikk jeg en mail fra Plan, fordi jeg er fadder gjennom de, om at jeg kunne gi gjennom de, enten på telefon eller giro. Utover det har jeg sett svært lite henvendelser fra noen. Forresten fikk en sms fra Unicef.
  Problemet mitt er at det er jobben som betaler telefonen, så jeg kan ikke benytte meg av den ring inn og bli trukket på telefonregningen.

 34. Gjest sier:

  Herregud.. Må nesten si gratulerer til Raja for å gjøre en forferdelig katastrofe om til en religionsdebatt. Og han nevner at det er gitt mindre penger til denne saken en andre sammenhenger. Du trenger ikke vere rakettforsker for og forstå hvorfor: *Det er utrolig mange katastrofer ute og går nå, så pengene blir fordelt utover flommofre, jordrasoffre, terroroffre, tørkeofre, osv, osv. Tror vi må ha toppen en eller anen rekord for antall katastrofer på en gang. *Vi har også dette med at folk har hørt at pengene aldri kommer frem. Så de som er faste givere legger heller pengene sine i organissasjoner de stoler på istedet for å gi øremerkede penger til hver enkelt katastrofe. *Saken har ikke fått like stor mediadekning siden det er mange andre katastrofer som også trenger det. *Folk begynner kanskje og bli litt oppgitt? «Nå skjer det så mye elendighet at jeg vet ikke hva eller hvem jeg skal gi til lengre» eller «2012 er jo nær så nå skal alle dø uansett».

  Jeg tror uansett ikke Nordmenn flest vil la religion komme i veien for og gi. Skal jeg vere erlig så koblet jeg ikke islam med det landet engang når jeg leste om det. Det var før en viss Raja hadde fått en aldri så fin spot i avisen da… Jeg klarer ikke ungå og bli iritert på dette. Herregud, ofre er ofre. Det er kvinner, barn og menn som oss og de trenger hjelp. At han kommer med slike utsagn vitner mere om hans personlige meninger om en invandringsdebatt og politikk en det som faktisk er saken. Høres ut som om han prøver å finne bevis på hvor slemme vi Nordmenn er mot muslimer eller noe i den duren, men jeg skal ikke blande inn invandringsdebatt/politikk slik som Raja ønsker. Å bruke flommofre som en arena til å drive politiske synspunkter er etter min mening forkastelig.

  Synes dette er utrolig trist. Jeg håper Nordmen flest klarer og overse de uretferdige påstandene hans og ikke miste lysten til å gi.
  *******************************
  Helt enig med deg 🙂
  Religion har ingenting i denne saken å gjøre. Derimot så har jeg troen på at de har fått inn mindre penger denne gangen, blandt annet fordi det ikke har vært så mange «reklamer» om hvor man kan gi. All den tid de fleste av oss kan spole over reklamen på tv, må man begynne å tenke på andre arenaer for å gi folk opplysninger. Nå skulle man likevel tro at de fleste av oss vet hvor vi skal henvende oss, siden dette ikke er første gangen. Men vi har en tendens til å glemme fort.

 35. Jeg ser ikke religion i denne saken, kun mennesker i nød som sårt trenger hjelp. Det er forferdelig synd på dem, og ut i fra det jeg har hørt har det begynt å komme litt mer hjelp til dem nå…
  *********************
  Håper det er flere som deg som ikke ser religion her. Det har så lite med saken å gjøre.
  Bra hvis det har begynt å løsne litt 🙂

 36. Jeg tror ikke det er riktig at vi gir mindre fordi det er et muslimsk land, men det er veldig mange gode saker å gi til for tiden. I tillegg så er jeg skeptisk på om alle pengene virkelig går til de som trenger det, eller om mye blir igjen til administrativt arbeid her i landet.

  Men jeg har selv gitt 500 kroner direkte til den pakistanske avdelingen av Human Relief Foundation (http://www.hrf.org.uk). Jeg kjenner en pakistaner som jobber som frivillig i flomkatastrofen og bilder og historier som han publiserer på facebook gjør at det kommer litt nærmere meg selv, derfor donerte jeg.
  ******************************
  Tror du har rett i det du skriver øverst. Skepsisen til om pengene kommer frem er nok litt til hinder for at folk gir.
  Jeg har også gitt nå 🙂

 37. Personlig er jeg skeptisk til å gi, det er utrolig mange tilfeller hvor pengene ikke kommer frem, og hvis de kommer frem så går mesteparten til folk som virkelig ikke burde hatt det, som regjeringen osv. Jeg har gitt 100 kr til en bøssebærer, og med tanke på min økonomiske situasjon er det mye! Men religion har ingen verden ting å si 🙂
  *************************
  Jeg er enig i at det er mange årsaker til at man velger å ikke gi. Religion er ikke en av de.
  Og har man ikke penger til feks mat selv, gir man jo ikke bort de slantene man har. Det er jo forståelig 🙂
  Men det er bra du kunne avse en 100-lapp iallefall 🙂

 38. Millan76 sier:

  Nei jeg har ikke gitt, og kommer heller ikke til å gi! Har faste organisasjoner jeg støtter.
  ***************************************
  Og det er jo en ærlig sak 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s