Hvem skal betale regningen?

Jeg leser i VG på nett i dag, at politimesteren i Troms vil sende regningen for redningsakjsjonen av to gutter som ble tatt av skred i går kveld, til guttene selv.
Personlig syns jeg faktisk det er en fabelaktig ide. Og jeg har tenkt tanken mange ganger tidligere.

Det koster endel penger å sette i gang disse redningsaksjonene. Og selvfølgelig skal vi utføre de. Det er ikke det jeg mener. Men jeg syns faktisk det er ett legitimt spørsmål å stille: hvem skal betale regningen? Er det de som bevisst har satt seg selv i en farlig situasjon eller er det du og jeg?

Politimesteren i Troms sier følgende:
«De har vist grov uaktsomhet i et område som er kjent for rasfare, og hvor det er merket med store og spesielle skilt. I tillegg er det ekstra stor fare på denne tida av året».
Disse to gutta her er riktignok tenåringer, og dermed kanskje ikke veldig opptatt av tanken om handling og konsekvens, men skal det være en unskyldning? Det er lov å tenke selv om du er 16, 17, 18 år. Eller?

Nå er det ikke bare i forbindelse med snøskred vi har redningsaksjoner i Norge. Hender seg redningsfolkene må ut og lete etter folk som har gått seg bort i fjellet også. Det vil alltid være tullinger der ute som ikke er forberedt på vær og vind, eller som har med seg kart (og kompass) for den saks skyld. Eller de som bare har blitt overrasket av naturens lune uten å komme seg «hjem» i tide.
Men jeg tenker mest på fenomenet BASE-hopping. Og det er vel her jeg har tenkt tanken oftest om å sende regningen til de som må reddes. Det har tross alt vært en og annen redningaksjon innenfor denne ekstremsporten opp gjennom årene.
Ta feks Trollveggen, som forøvrig er den eneste vertikalveggen i Norge med forbud mot BASE-hopping. Det har hendt seg at noen har hoppet ut derfra og blitt sittende fast. Jeg har ikke noe problem med BASE-hopping bare så det er sagt, folk må jo gjøre som de vil. Men hvis du hopper fra en vegg hvor det er forbundt å gjøre slikt og  attpåtil blir sittende fast så du må reddes, hva da? For det første er det en risikabel redningsaksjon i utgangspunktet, som setter flere liv i fare enn ditt eget, for det andre har du gjort noe ulovlig og for det tredje det er dyrt å redde deg ned igjen. Gi meg en eneste god grunn til at jeg skal være med å betale for at du har sett deg fast på ei fjellhylle mens du utøver din type adrenalinkick?

Nå er det ikke forbudt å drive med basehopping i Norge (med unntak av i Trollveggen), ei heller med offpist (?) kjøring på ski, så dere må bare holde på. Men er det ingen som har tenkt over at dere setter andre sitt liv i fare dersom dere ender i en situasjon hvor dere må reddes? Er dere bare så opptatt av deres eget adrenalikick at dere gir f*** i andres liv? Å henge fast i en fjellvegg rammer i utgangspunktet bare deg selv. Snøskred derimot kan lett ramme andre før redningsmannskapet i det hele tatt er gjort oppmerksom på at de har en situasjon.

Jeg ser at det kan være litt vanskelig å skille mellom de som er på feil sted til feil tid og de som bevist har ignorert alle advarsler om skredfare osv. Men det burde være mulig å finne ut av.

Hva mener dere??

Reklamer

10 kommentarer om “Hvem skal betale regningen?

 1. Choronzon (uinnlogget) sier:

  Dette er et veldig godt forslag! Og jeg har ment dette lenge.
  Alle som setter seg selv i sånne situasjoner etter å ha handlet mer eller mindre uforsiktig, bør betale regningen selv.
  Basehoppere, polfarere, fjellklatrere, ekstremsportnerder.. alle som en!

  Send dem regningen for deres egen redningssaksjon.
  *********************************************
  Ja, de har jo tross alt bevisst satt seg i denne situasjonen 🙂
  Hyggelig å se deg stikke innom her også 🙂

 2. Ja, jeg er helt enig i dette selv. Utløser man et ras i et område som tydelig er skiltet og som er usikkert (og som ei jente døde i for ikke mindre enn to år siden), så bør man også være mann nok til å betale for seg når man tar slike risikoer. Risikoer ikke bare ovenfor seg selv, men også eventuelle andre.
  ***********************************
  Det er på ingen måte bare en selv det går utover. Er man så uforsiktig bør man faktisk betale regningen selv ja.
  Jeg visste ikke at det hadde dødd en jente der tidligere (får ikke med meg alt :-)), men dessto større grunn til at disse burde vurdert risikoen i høyere grad.

 3. LaJoha sier:

  Kunne ikke vært mer enig, og all honør til Politimesteren som tør å rope opp om dette. Er selv med i Norsk Folkehjelp og hvor mange ganger har man ikke holdt på å gjøre stort i buksa etter et redningsoppdrag når tankene og oppsummeringene i etterkant siger på for at man selv har risikert livet sitt for idioti av andre som ikke tenker på andre enn seg selv. Og hver gang vi har helikopter ute så ser man raskt at tusenlappene flyger. Håper at noe gjøres på denne fronten slik at folk tenker litt før de utfører disse dumme handlingene.
  *****************************************
  Har ikke hørt så mange rope om dette før nei, så kanskje på tide at noen tar tak.
  Men hva med dere som holder på med sånt, enten det er gjennom Norsk Folkehjelp, Røde Kors eller lignende. Kan ikke dere utarbeide ett forslag og sende til de riktige instanser? Mulig det er gjort tidligere, hva vet vel jeg, men isåfall er det jo bare å pushe igjen.
  Dere bør jo være de fremste til å mene noe om dette 🙂
  Glad for at dere finnes iallefall. Det er betryggende å vite for de som kommer ut for noe, selv etter at alle forholdsregler er tatt.

 4. Horus sier:

  Er forsåvidt enig i at man ikke bør slippe veldig lett unna, hva vil dette bety i praksis, hvordan vurderer vi hva som er akkseptabelt og ikke?

  Vil dette bli vurdert av skredfare generelt, dvs om det er 4-5 så må man betale hvis man kjører utenfor preparerte løyper uansett? Eller skal alle som kjører utenfor betale? Skilter om skredfare finner du i alle skisentere, det står bare at det er utenfor deres annsvar om du kjøerer utenfor løypene, det betyr ikke automatisk at det er livsfarlig (noen skisteder setter opp spesielle skilter ved høy skredfare), men det er absolutt ikke alle som gjør dette. Hva vil dette ha og si for skisteder på vestlandet som baserer seg på kjøring utenfor løypene? Evt om vi det må være obligatorisk med forsikring for og kjøre utenfor markerte løyper.
  ***********************************
  Jeg vet ikke hvordan man skal vurdere hva som er akseptabelt, men det finnes de som har langt bedre greie på denne type risikovurdering enn meg 🙂
  En ting er skilt om skredfare generellt, men når det settes opp spesielle skilter om sånt, så bør man vel også ta konsekvensen om man velger å sette utfor? At skisenter på Vestlandet baserer seg på kjøring utenfor løyper, får være deres sak. Men jeg antar at de heller ikke lar folk kjøre når rasfaren er ekstra stor? Litt ansvar må jo de ta også 🙂

 5. LaJoha sier:

  Er ikke det største problemet å gå iverksatt noen form for etterspill i slike «uhell», det er en havarikommisjon etter hver aksjon som også kan ta vurdering til hvorhvidt sakene er selvforskyldt eller reelle uhell. Og i mitt syn har hver enkelt ansvar for sine handlinger akkurat som om du skulle være så «lur» å kjøre med sommerdekk på første snøfallet når ALLE nyhetskanalene varsler om snø, tror ikke det er mange forsikringsselskap som da øser ut med prnger :-p
  Mange kan kanskje tenke/uttale seg «hvordan skulle jeg vite det?» Og min mening da er at hvis du ikke innehar nok kunnskap om naturen har du heller ingen ting utenfor omtåder som er tilrettelagt for allmennheten. Ikke missforstå meg på det at man ikke har noe å gjøre utafor slike områder, men da på farlige plasser. Og ingen kan komme å si når selv adrenalinet har ropt i deg feks. ved synet av en utrolig «heftig» offpistløype at den ikke virket farlig.
  *****************************************************************
  Joda, alle har ansvar for egen sikkerhet. Men det hender seg jo at noen kommer ut for situasjoner som de ikke rår over selv. Vil tro at havarikommisjonen har erfaring nok til å komme med en kvalifisert uttalelse.
  Men nå er det jo ikke praksis for at redningsaskjoner ved «selvforskyldte uhell» belastes vekommende. Og det er kanskje det man burde få en endring på. Er en mulighet for at det i mange tilfeller vil virke preventivt 🙂

 6. Husker da noen 12 åringer knuste en haug med vinduer med steining på en skole, og raserte inne på skolen også.. De ble busted og foreldrene tvang dem til å være med på oppryddingen.. Ikke akkurat å betale regningen, men det ble en skikkelig konsekvens..
  ***********************************
  Endelig noen foreldre som syns det er greit å straffe ungene og. Syns jeg ser langt flere foreldre som unskylder ungene og prøver å «frikjenne» de 🙂

 7. sj sier:

  Jau, det hva på tide det blir sotte en standard på sånne tåpelige laussnekjøring! De setter andre liv i fare!
  Disse karene/damer som holder på med dette! De vet hva de gjør, det samme gjelder eksempel falskjermhopping og mye mere. De setter også livet til redningsmannskapet i fare. For de må også ta en vurdering om søk! Det er ingen enkel avgjørelse. De har et liv reddningsmannskapet også! Truls Fyn har sotte en standard på dette og det hva på tide! Så får en håpe at justisdepartemanget følger opp dette. For det er ditt saken blir sendt etter Truls Fyn utalelser på nyhetene i går. Eg vet og at det blir aldri slutt på sånn kjøring, men en for håpe at det blir bøter som svir!!Slik noe av galskapen kan stoppes! Igjen sier eg reddningsmannskapan har et liv de også.
  ***********************************************************’
  Det er litt av poenget mitt også. Det er ikke bare deres eget liv som settes på spill. Jeg kan forstå adrenalinkicket som driver de, men det er ingen unskyldning for å ikke tenke.
  Jeg håper også han får satt såpass fokus på saken at justisdep. faktisk forstår hvor alvorlig dette er. Men noe sier meg at de har dt for travlet med andre ting og at dette blir en «bagatell» i forhold 😦

 8. TILTREDES N-E! Sånne uvettigheter bør svi på pungen! Og ta med ALT av ubegrunnet HÆRVERK i samma slengen! Ingen bør slippe unna sine UVETTIGE handlinger nemlig!!
  *************************************
  Finnes det begrunnet hærverk? Isåfall ville det kanskje være hakket værre 🙂
  Men ja….. sånt bør strammes mye hardere.

 9. Stilles ikke dette i samme klasse som de som til tidere må reddes fra Trollveggen? Jeg mener jeg leste et sted at de må betale redningsaksjonen selv fordi det er forbudt å hoppe fra Trollveggen.

  Når noen viser grov uaktsomhet i forhold til fjellet, snø og rasfare, ja. La dem betale regningen selv så kanskje vi kan spare noen liv fordi folk rett og slett betenker seg litt.

  Stjerner om det hadde finnes 🙂
  **************************************************************
  Håper da de måtte betale for reddningen der ja. Er jo en grunn til at det er forbudt. Kan jo alternativt la være å redde de i det store og hele da 😛 Huff nei… det var slemt. Men regningen får de ta selv 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s