Gratulerer med dagen!

I dag er det den store kvinnedagen. Mange vil nok hevde at denne har utspilt sin rolle her hjemme, og det er nok delvis sant. Jeg er ingen rødstrømpe og ikke har jeg sans for at kvinner skal kvoteres inn i styrer og stell heller. Og jeg syns nok til tider at likestillingskampen har gått litt for langt. Men likevel er det mange kamper igjen å kjempe. Vi har saker som at Anette Sagen skal få hoppe i de bakkene hun har lyst, til de mye større sakene om likelønn og like arbeidsvilkår. I snitt tjener kvinner 85% av det menn tjener (hvis jeg hørte riktig så er tallet faktisk nede i 70% nå), og lønnsforskjellen følger det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Hvorfor? Er ikke jobben kvinner gjør like viktig som den menn gjør??

Bakgrunnen for kvinnedagen:

Kvinners kamp for bedre lønn- og arbeidsforhold, samt for stemmerett, var utgangspunktet da den internasjonale kvinnedagen ble stiftet i København i 1910. Det skjedde i en tid da industrisamfunnet i Vesten gjennomgikk store omveltninger, befolkningsveksten var kraftig og det var stor blest om radikale ideologier.Kvinner kastet seg inn i den kritiske samfunnsdebatten, og i 1908 marsjerte 15 000 kvinner i New York City med krav om kortere arbeidstid, bedre lønn og stemmerett. Året etter ble den første nasjonale kvinnedagen arrangert i USA.

I 1910 tok den tyske sosialdemokraten Clara Zetkin initiativ til en internasjonal kvinnedag da hun deltok på verdens første internasjonale kvinnekonferanse i Jagtvej 69 i København. «Vi kvinner trenger også langt mer til at bli befriet enn mennene, fordi vi er langt mer underkuet enn dem,» lød Zetkins begrunnelse. Året etter ble dagen feiret i Østerrike, Danmark, Tyskland og Sveits. I Norge var kvinnene mer tilbakeholdne. De foretrakk å kjempe parallelt med mennene, dessuten var de nesten i mål med stemmeretten.I 1975 ble 8. mars FNs internasjonale kvinnedag, og nå er 8. mars offisiell fridag i over 30 land, blant annet i Angola, Uganda, Kina, Vietnam, Hviterussland, Polen og Cuba. (www.frifagbevegelse.no)

Hvis vi beveger oss ut av vår egen lille sfære her hjemme, ser vi at våre medsøstre der ute er langt mindre priviligerte enn det vi er her hjemme. Blant annet kjemper kvinner i Afghanistan for at døtrene deres skal få gå på skole uten å risikere å få kastet syre i ansiktet. Men det er ikke noe glansbilde i Norge heller, samtidig som det finnes mange kvinner som lever ekstremt privilegerte liv. De bør verken glemme kvinnene som har nærmest slavelignende jobber i Norge eller kvinnenes situasjon i Afghanistan.

La oss priviligerte kvinner stå sammen for å gjøre verden ett bedre sted å leve for oss alle. Enten det er likelønn her hjemme eller skolegang i Afghanistan. Dagen har fått stadig større betydning for kvinner i utviklingsland, og solidaritet med kvinner fra ulike kulturer er et viktig aspekt når kvinnedagen markeres.

Vi har ingen kvinner å miste!

LO setter i år fokus på kvinnehelse.
Flere kvinner – 1 av 3 – dør av hjertesykdom enn av alle kreftformer til sammen. Til sammenlining dør en av fire kvinner av kreft. Dette er ikke lystig lesing, men et viktig poeng.
Det siste er allment kjent, og får mye oppmerksomhet. Det første er derimot ukjent for de fleste. Konsekvensene av dette er mange:

 • Nesten all forskning på hjertet gjøres på menn, av menn
 • Kvinner har andre og svakere symptomer ved hjerteproblemer enn menn
 • Veldig få kvinner er bekymret for hjerte- og karsykdommer
 • Veldig få kvinner kjenner til symptomene på hjertesykdom
 • Medisiner er i hovedsak laget for menn og virker annerledes på kvinner

Dette er de viktigste grunnene til at flere kvinner enn menn dør av hjerteskdom
LHLs  hjertelig hilsen kampanje har som målsetning å sette dette samfunnsproblemet på dagsorden, informere befolkningen –
spesielt kvinner i risikosonen og helsevesenet og samle inn penger til et hjertefond.

La oss i stå sammen i kampen for rettferdig fordeling, for at jenter skal ha like stor rett til skolegang som gutter. La oss stå sammen i kampen for at kvinner skal ha like stor medisinsk rett til å overleve som menn.
La oss stå sammen i kampen for å gjøre verden til ett mer rettferdig sted, hvor det ikke er kjønn som avgjør om du har livets rett eller ikke!

 

 

Reklamer

6 kommentarer om “Gratulerer med dagen!

 1. Jeg støtter helhjertet og intenst dine betraktninger.
  Det blir litt sløvt å sitte på gjerdet, som mange vestlige kvinner gjør, i forhold til kvinnesaker verden rundt.
  Her (i Norge) har vi et luksusproblem når så mye tid og energi kan brukes til bl.a. å boikotte kondomerier og desslike.
  Bruk alle krefter for å gi jenter, kvinner, damer like gode kår som gutter, menn, herrer.
  Til lykke med dagen.

  • Det gjenstår fortsatt en kamp her hjemme også, men likefullt må man vende blikket utover.
   Man skal ikke så langt utenfor egne landregrenser før man ser at fødselspermisjon er en saga blott, at jenter ikke får gå på skole bare fordi de er jenter osv. Det er på tide å bruke dagen til noe mer enn å rakke ned på 8.mars som en dag gått ut på dato 🙂

   Til lykke med dagen!

 2. Veldig bra tenkt i tanken, Nina!

  Du har bygd opp bloggen din på en veldig bra måte – både visuelt og struktur. Er veldig(!) misunnelig nå, kjenner jeg…

  • Takk for det 🙂

   Jeg er veldig fonøyd selv. Fant ett tema her inne som gav meg det jeg ville ha. Ro, struktur og seriøsitet. Ikke fordi innleggene mine er like seriøse alltid, men fordi strukturen yter de seriøse innleggene rettferdighet 🙂

   Jeg testet ut iPublish før jeg gikk over til WP (http://nina79.ipublish.no). Der er det Abis design som har gjort header og bakgrunn. Veldig fornøyd med den, men fant mer ro her 🙂

 3. Og la oss endelig håpe det er slutt på alt tullet om at jenter ikke får hoppe her og der!!

  Ellers er du knakende god ved tastaturet min venn 🙂

  • Ja, la oss håpe på det. Men så lenge de gammle gubbene får styre blir det vel OL i 2014 uten jentene i hoppbakken 😦

   Tusen takk for rosende og gode ord 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s