Hvorfor stod du bare å så på??

I går kunne man lese om en voldtekt som skjedde i full åpenhet på en t-banestasjon i Oslo. Med bildet av selve overgrepet. I dag er det på FB publisert det samme bildet, men uten sladd av mannens ansikt. Under står det at dersom du kjenner igjen mannen, må du ta kontakt med politiet.

Når det kommer til selve overgrepet så står det å lese i Dagbladet at flere reisende var til stede, men at ingen grep inn. Ja, bortsett fra han som tok bildet da. Han tok til slutt affære. All ære til ham for det.
Men jeg tar meg i å tenke når jeg leser sånne ting, hva er verst? Overgrepet i seg selv, eller det at folk observerer, men unnlater å gjøre noe? Personlig, hvis jeg hade vært offeret, så tror jeg faktisk det at å få vite at folk så på, uten å gripe inn ville være minst like krenkende som selve overgrepet.

Jeg kan til en viss grad forstå at folk velger å ikke gjøre noe, da man ikke vet om overgriperen er bevepnet osv. Egen sikkerhet er tross alt viktig, men samtidig så velger jeg å tro at dersom flere av disse som så på hadde gått sammen, så ville de klart å overmanne vedkommende uten å komme til skade selv. De ville kanskje til og med klart å holde på mannen slik at han ikke slapp unna. Han som tok bildet klarte jo å jage ham vekk alene.

Tillater meg faktisk å stille spørsmålet om hvor alle mennene som høyt og tydelig proklamerer at de vil kjeppjage, rævpule, skamslå, kastrere og lemleste overgriperne var i dette tilfellet? Har dere det bare i kjeften, eller var dere bare ikke tilstede? For å si det sånn, svært få av t-banestasjonene i Oslo er tomme, uansett tid på døgnet, så noen av dere må jo ha vært til stede. Rammet av ett øyeblikks blindhet eller feighet? Begge deler kanskje??

Og hva med bildet som i dag er publisert på Facebook? Av overgriperen i denne saken, uten sladdet ansikt, fullt synlig for alle. Kan vi med sikkerhet si at dette er mannen? Ja, det kan se sånn ut basert på jakken/genseren, men kan vi si det med sikkerhet? Hvem har laget plakaten, har han som tok bildet fått tillatelse av politiet til å publisere det på denne måten? Det er mange spørsmål rundet dette. Jeg skal ikke begi meg ut på det juridiske i dette, men jeg nekter å tro at det er greit å gjøre noe sånt. Like lite som at det er greit å voldta noen.
Hva med rettsikkerheten? Det er ikke sånn at det i en rettsstat som Norge, bare er offeret som har krav på rettssikkerhet. Visselig snakkes det oftest om rettssikkerhet i forhold til offeret, men selv gjerningsmannen er faktisk beskyttet av dette.

Samtidig skal den kriminelles rettssikkerhet ivaretas. Vedkommende skal sikres et anstendig avhør (jf. Grunnloven § 96), rett til advokat, en hensynsfull og rask prosess, og en rettferdig rettergang. Dette kalles også for prosessuell rettssikkerhet.

Det står en tekst under bildet om at man skal sende vekommende en mail dersom man kjenner igjen mannen, men hvor stor er ikke sjansen for at en eller annen illsint borger tar saken i egne hender? Vel og merke hvis det er en annen borger, enn noen av de som bare så på nede på stasjonen. Men når mannen på bildet blir innhentet av denne borgeren, som ser svart ett øyeblikk, så er det vel ikke akkurat rettsikkerheten som ivaretas.

Hva er fornuften i å legge ut slike bilder?

Politiet omtaler dette som en angivelig overfallsvoldtekt. Men siden gjerningsmannen er borte og offeret tydeligvis aldri anmeldte saken, så er det jo ikke noe annet å gjøre i grunnen.
Uansett, gir ett overfall oss andre rett til å drive heksejakt på en angivelig overgripsmann? Gir det oss rett til å henge opp plakater med bilde av en mann, med tekst som sier: «I am a rapist. Bla bla…..»?

Jeg har forstålese for at sinnene er i kok etter 50 overfallsvoldtekter, en haug med andre voldtekter og x-antall drap. Men det gir oss absolutt ingen rett til å henge ut folk på denne måten. Og når folk står og ser på at noen forgriper seg på ett annet menneske i full offentlighet, så tar vi affære der og da. Vi henger ikke ut mannen til spott og spe for resten av verden etterpå.

Det finnes mange tiltak for å gjøre Oslo og andre byer tryggere. Dette er ikke en av de!!

Nok en gang: hvor blir det av alle de tøffe mannfolka som hiver om seg med høytflyvende ord om hva de skal gjøre med en overgriper når der får kloa i vedkommende? Hvor var dere da dette skjedde?
Til dere som var der: hvorfor så dere bare på??

Reklamer

28 kommentarer om “Hvorfor stod du bare å så på??

 1. Anonym sier:

  Dette er ikke mulig! Ingen, hverken menn eller kvinner, kan se på overgrep uten å gripe inn…
  Kankje dette gjelder oslo, men ingen jeg kjenner, ville sett noe slikt, uten å ta affære. I det minste ringe politiet, sørge for å avbryte overgrepet, men for de fleste menn jeg kjenner, ville det å få tatt overgriperen vært pri 1!

  • Du vet, i Oslo ser det ut til at de har det mer i kjeften enn noe annet.
   Selv jeg som kvinne ville ha grepet inn i en sånn situasjon.
   Man står ikke bare og ser på at noen forgriper seg.

 2. Lajoha sier:

  Stiller de samme spørsmålene! Fatter ikke hvordan folk klarer å gå forbi en slik hendelse uten å gjøre en dritt, og leve med tanken i etterkant på hva de så. Jeg har vært rimelig stor i kjeften av meg tidligere om disse sakene, ville nok ikke rævpult, skamslått, kastrert og lemlestet overgriperne selv om tanken min sier «vel fortjent» hvis det hadde skjedd. Jo jeg er av natur og vant til å risikere mitt eget liv for å ivareta andres sikkerhet, som du kjenner meg. Hadde jeg kommet over en slik hendelse ville jeg nok kjeppjaget overgriperen, med hjelp holdt han fast til politiet kom, men ikke noe av det som jeg nevnte først.
  Det slår meg ikke bare det at folk går forbi, kan jo være redselen som gjør dette med folk, men å ta bilde av noe sånt! Det skjønner jeg bare ikke.

  Er bare så utrolig forkastelig at det finnes menn der ute som er kapable til å gjøre slike ugjerninger og ikke minst tro i sitt lille hode at det er «greit» å gjøre det fordi jenta er full, lettkledd alene osv.

  Kan nok si mye rart som disse fortjener, men lar heller bare være, tror folk flest er enige.

  Ha en FIN dag Nina 🙂

  • Vet du, jeg kan faktisk forstå at han tok bilde. Bevis er alltid bra å ha. Dessuten så var det jo han som tok bildet som jaget overgriperen, sånn jeg forstod det iallefall.

   De færreste er vel så tøff som de skal ha det til, når alt kommer til alt. Men selv ikke jeg ville stått og sett på noe sånt.

   Ha en strålende dag du og 😉

 3. Helén sier:

  Herregud, jeg sto på T-banen i egne tanker også for meg en slik situasjon akkurat rettsrunde før denne artikkelen din poppet opp i mailen min… Jeg hadde ikke lest om denne saken, men tenkte på alle voldtektene som at skjedd i Oslo den siste tiden og tenkte, hva hvis man sto her alene på T-banen og det skjer og ingen bryter inn… At jeg fikk lese dette rett etter satt litt av en stuck i meg… Jeg kunne aldri stått å sett på noe sånt uten å gjøre noe som helst!!! Jeg har selv blitt banka uten at noen grep inn så etter det har jeg sagt at jeg aldri ville latt noen i en slik situasjon, da setter jeg heller meg selv i litt risiko for å hjelpe!!!

   • Ingen fare. Autokorrekturen er ikke alltid like morsom 🙂

    Jeg ville jo i utgangspunktet trodd at når man blir utsatt for noe i full offentlighet, så vil de som er rundt reagere. Syns det er vanvittig skremmende at folk bare kan stå å se på uten å gripe inn.
    Selv jeg ville ha grepet inn i en sånn sak.

    Skummel utvikling på mange plan dette.

 4. Veldig bra skrevet!

  Har ingen svar på hva de som var der gjorde og ikke gjorde – hverken overgriper, offer, forbipasserende eller fotograf, men å publisere bilde for å prøve å ta loven i egne hender er veldig skummelt.

  Det er viktig å ivareta rettssikkerheten. Det vil man være glad for den dagen man kanskje plutselig trenger det. Ikke nødvendigvis fordi man har gjort noe galt, men fordi man var på feil sted til feil tid, og blir mistolket.

  Hva om fotografen er en sjalu eks av dama, som vil sverte den nye kjæresten. Ingen voldtekt har skjedd, han bare gikk forbi dem på stasjonen og tok bildet. Og deretter lekket en anonym historie til avisene.

  Jeg sier ikke at det er det som skjedde, for med all sannsynlighet er mannen på bildet en som burde vært bak gitter. Men det er en liten sannsynlighet for at historien ikke er sann, og da kan ikke folk ta loven i egne hender. Sånn som ting sprer seg (blant annet på facebook), uten at folk tenker gjennom det, så kan dette føre til at i løpet av en dag kan en uskyldig ha blitt anklaget av familie, kolleger og venner, og ender med å ta livet sitt. En uskyldig! Ikke bare dømt, men fratatt livet.

  Folk må tenke før de deler, og selv om det er veldig lett å skylde på samfunnet med for få politiressurser, så er ikke det nok til å ta loven i egne hender!

  • Det er nettopp det, faren for at uskyldige blir uthengt er for stor til at sånt er greit. Nå er jo heller ikke borgervern lov i dette landet, så å ta saken i egne hender er visselig straffbart.

   Mannen som tok bildet (iallefall bildet som var i avisen) var jo også han som jagde overgriperen, så det er jo greit nok. Men jeg stusser som sagt over de andre som bare så på.

   Blir skremt av utviklingen på mange plan her.

 5. Jeg er enig i det du skriver, men tenker som en over her at det å ta bilde av noe slikt er upassende. Greit å ha bevis som du sier, men hvordan føles dette for offret? Og er det ikke viktigere å få stoppet det som pågår?
  Denne saken er bare gusom spør du meg…

  • Upassende ja, men likevel…. Så skal det jo nok en gang sies at han som tok bildet også var han som grep inn og jagde overgriperen.
   Tror faktisk jeg ville vært takknemlig dersom noen hadde sørget for bevis. Iallefall hvis jeg var tilnærmet bevistløs.
   Jeg ville derimot ikke satt pris på at bildet havnet i avisen.

 6. Vi har plikt til å hjelpe. Alle sammen. Juridisk plikt. Hensynet til egen sikkerhet er klart i bunnen. Men de var fler enn han. Hva er det egentlig som skjer med folk? Stå og se på en voldtekt!

  • Du kan så si. Får en følelse av at folk ikke bryr seg så mye som de skal ha det til.
   Eller så tør de ikke gripe inn. Det kan jeg til en viss grad forstå, men…..

 7. BAD BOY JOE sier:

  Ja det er for sykt!!! Jeg havde klappet ham en i tenningen så lyset slukket hvis jeg havde set på det pis…
  Sådan noget skal bare ikke ske, at folk ikke reagerer.
  Men desverre sker det en masse at folk er redde og ikke tør reagerer for egen sikkerhed. (pyser hele gjengen)
  Men tilgengæld fungerer politiet også utrolig dårligt i dette land til og gribe ind og gør noget. De er nyutdannet politi aspiranter fra Oslo politiskole som selv er pisse redde. De greier kun og gripe inn om de tilfeldigvis kører igennem karl johan og tar noen i og slåsse på fersken eller sitte i bilen foran Oslo.S mens 78 junkies står og dealer. Det er frygteligt!!!
  Eksempel: Jeg kom gående forbi Aker Hotel v/ legevakten over broen og spiste en kebab, da syntes jeg at jeg hørte en kvinde råbe på hjelp. Jeg var fuld og var rett utfor hotellets døre. Løber ind og siger til han i resepsjonisten at han må ringe politiet!!!
  Manden ber mig ro mig ned eller han vil ringe politiet. Siger igen ja tak, ring efter politiet for de skal komme ned til elven og sjekke.
  Igen ber han ro mig ned mens der i tillæg kommer en securitas vagt og sier at jeg må ta den med ro og forlade hotellet eller de vil tilkalde politiet.
  Jeg blir så frustreret over at de ikke lytter og at der går dyrebar tid til spilde med dette. Jeg blir så pissed og vil ha politiet på stedet, at jeg kaster min kebab i skalden af resepsjonisten. (salat, agurk og dressing overalt)
  De ringer politiet, og siger jeg ikke må gå steder.
  Nej nej jeg blir sgu her og forklarer dem situationen når de kommer siger jeg og blir stående i ca 4.min. Politiet er fuldstændig gestapo pansere og flyver i flæsket på mig og kaster mig henover panseret på bilen og sætter mig i håndjern. Jeg forklarer den ene hvad der er galt og hvorfor jeg ville ha dem til og ringe politiet, mens den anden er inde og få en vitneforklaring på hotellet.
  Jeg blir anholdt og ingen sjekker ned ved elven!!!
  Skal lige nævne at jeg tidligere har anmeldt en voldtægt da jeg fandt en naken kvinne i en busk med tøyet avreven som jeg hjalp. Dette var ting de kunne ha sjekket op og evt tatt en tur ned til elven. Men nei !!!
  Det er for hårdt arbejde for dem…. Heller ta folk som de kan ta på fersken som mig der står og opfører sig som idiot på hotellet.
  Når de begynder og gøre jobben sin og folk generelt begynder og reagerer så kan det jo henne at de rent faktisk fanger nogen af de udyr som går runt og tror at kvinner er et ta selv bord !!! GGrrrrr……

  • Skjønner jo frustrasjonen din over å ikke bli trodd, men det nytter lite å skjære all norsk politi over en kam. Dessuten har rabiat oppførsel skjelden ført til noe godt 😉
   Jeg kan da godt forstå at folk er redd sin egen sikkerhet, og av og til så er det greit å ta hensyn til seg selv. Men i dette tilfellet, slik det beskrives i avisen, så virket det ikke akkurat som om det var farlig for andre enn denne kvinnen som ble over falt.

 8. Nina Elisabet sa: «…samtidig så velger jeg å tro at dersom flere av disse som så på hadde gått sammen, så ville de klart å overmanne vedkommende uten å komme til skade selv. De ville kanskje til og med klart å holde på mannen slik at han ikke slapp unna»

  Sikkert, men dette er å oppfordre til selvtekt, og kan av noen oppfattes som Borgervern, noe vi ikke liker.

  Som sivilperson er hensynet til egen sikkerhet første prioritet. Det lærte du på Førstehjelpskurset til førerprøven, om du ikke var klar over det før.

  Som Natteravner kan vi havne i situasjoner hvor det utøves fysisk vold mot tredjeperson. Vi skal IKKE gå inn i og konfrontere den eller de som utøver vold, men kontakte politiet på 1 1 2. Men vi skal heller ikke forlate stedet, men være der helt til politiet kommer. Politiet har fullmakt til å gå fysisk inn og pågripe en eventuelll voldsmann. I det øyeblikket en sivilperson går fysisk inn i en slik situasjon, kan han både bli skadet og strafferettslig ansvarlig.

  I tilfelle det var meg som ble overfalt og noen tok bilde, ville eventuell eksponering i media være min minste bekymring. Sikring av bevis i slike tilfeller er nødvendig, for å unngå påstand mot påstand, en situasjon som overgrepsofferet taper på.

  • En ting er å ikke like borgervern, noe annet er at det faktisk er ulovlig etter politiloven av 1995.
   Men å gripe inn og hindre at noen andre blir voldtatt kan da virkelig ikke falle inn under dette. Ikke slik jeg forstår det jeg leser iallefall. Vi har jo faktisk en plikt til å hjelpe andre i nød. Juridisk? Vet ikke, men i det minste moralsk.
   Jeg vil nå heller si at når det kommer til selvtekt, da snakker vi om feks bildet som nå raser rundt på facebook, til spott og spe for alle og enhver. Eventuellt de handlinger som folk måtte utføre dersom de kommer over denne mannen som er på bildet.

 9. BADBOYJOE sier:

  Ja men om jeg ble retsforfulgt for at slå en voldtægtmand, SO BE IT !!!
  Hun slap mere pis fra ham og jeg fik det godt med mig selv 🙂
  Alle parter glade…

  • Nåja, jeg syns nå ikke det er rett å slå til voldtektsmannen heller. Two wrond, do not make a right vet du.
   Her kan vi snakke om borgervern. Hadde alle tatt loven i egne hender, så ville vi slettes ikke hatt ett bra samfunn.

 10. Vi sier mye rart, vi mennesker.
  Hadde det vært meg….. hadde jeg vært der….. om jeg hadde sett….
  Helt sikkert, sier jeg da. Helt sikkert. Der hvor det går varmt for seg, viker folk. ikke unna, for det skjer noe.. ..nesten like spennende som på tv.
  Og det var ikke meg det gikk ut over, heller ikke min venninne og jeg er så liten, så svak og bare en.
  Stå sammen, stå vakt, vern og hjelp. i ord………
  Men slik har vi nå blitt en gang, store i kjeften og forte til å trekke unna.

  Ha en fin kveld 🙂

   • Ja, mormor vi sier mye rart. Og jeg skal vel heller ikke garantere at jeg hadde grepet inn fysisk. Men jeg hadde iallefall ringt politiet. Det er vel å gripe inn det også?
    Men vi har jo en syk trang til å se på motorveulykker i motsatt kjørebane også, så hvorfor ikke se på en voldtekt 😦

 11. Tror jeg ville filmet det og kanskje lagt det ut på youporn etterpå, eller enda bedre solgt klippet. Jeg ville ikke grepet inn da det kan være både tuberkulosesmitte, diverse hepatitter og våpen klare til hugg mot meg. Egoet mitt kan ikke skades, da får heller noen andre lide bare det ikke blir meg eller mine. Har det vært så mange voldtekter da? Det bor nå tross alt over 500.000 i Oslo og 499950 av dem har jo klart å skåne egoet sitt, eller kanskje litt flere er rammet når en tar me venner, kjærester osv, men alikevel er det viktigste å verne om seg selv, gjerne rope litt høyt i trygge omgivelser eller bak et tastatur.
  Å stå å se på noe slik som den db artikkelen referere til burde vært ulovlig om det ikke er, for i mine øyne er det nesten jevnstilt med medvirkning til voldtekt. Du skal ikke tåle så inderlig vel, den urett som ikke rammer deg selv!
  Rævpult noen vil je ikke, men sendt de på hue og ræva ut eller vitnet mot i en rettsak så de får bank bak lås og slå hadde jeg gladelig gjort. Og jeg tror faktisk ikke at en voldtektsmann hadde gått til kamp med en annen person om han hadde blitt forstyrret. FEIGT av folk, jævla feigt

  • Hei Steinar 🙂

   Ja, det er feigt. det er ikke så mye annet å si. Nå var det heldigvis en som brøt inn, men lurer nå på hva som foregikk i hodet på de andre.
   Det er greit å ikke alltid ta loven i egne hender, men er ganske sikker på at det finnes rom for å redde forsvarsløse mennesker.

 12. Hei! Bra post! Ble tipset om denne posten av Mormor, og har anbefalt den på Bloggeriet – en bloggportal om samfunn og politikk.

  Hilsen Elisabeth på Bloggeriet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s