Til Thea. På kvinnedagen!

Jeg sitter her på sofaen med deg sovende vet siden av. Og jeg tar meg i å tenke på hvor utrolig heldig du er. Hvor utrolig heldig jeg er. Og hvor utrolig heldig tusenvis av andre jenter er.
Du, som meg, er født i ett av verdens rikeste land, i en ressurssterk familie. Du har tak over hodet, mat i magen og klær til å ha på kroppen. Du har en varm seng å sove i og så utrolig mange mennesker rundt deg som brenner etter å delta i resten av livet ditt.

I dag er det 8. mars 2012. Kvinnedagen. Dagen som så mange sier er utdatert og oppbrukt. Jeg har vel også sagt det. For her har vi kommet langt. Vi jenter har samme rettigheter som gutta. Vi har like stor rett på utdanning, jobb og frihet. Vi har rett til å kle oss som vi vil. Og ikke minst så har vi rett til å jobbe med akkurat det vi vil. Ja, bortsett fra å strippe da. Jeg er ikke så sikker på om det er noe å hige etter uansett.
Du er født i ett land hvor kvinner, og enkelte menn, i årtier har kjempet for at du skal kunne gjøre akkurat som du vil. Enten det er å gå på skole, føde barn, være hjemme, ta utdanning, bli toppleder, brannmann eller sykepleier. Det er fortsatt en vei å gå før du er helt likestilt med gutta, men det er mange som jobber for at du skal være like godt lønnet og ha lik rett til alt.

Selv om likestilling er bra, og at kampen må fortsette, så syns mammaen din at det kanskje har gått litt langt. Kvinner og menn er forskjellige. Både fysisk og psykisk. At vi har kvinne- og mannsyrker er helt greit. Så lenge det er rom for at man kan velge utradisjonelt. Men mammaen din skjønner for eksempel ikke hvorfor det plutselig skal komme egen jentelego. Vi lekte da like godt med «guttelegoen» da vi vokste opp, uten å ha tatt skade av det. Hvis du vil leke med biler i stedet for dukker, så er det helt greit. Og vil du være en skikkelig jente-jente hvor alt er rosa, så skal du få være det også. Du er ikke mindre verdt i samfunnet uansett.
Som nå, trenger vi i fremtiden også ulikhetene. Vi trenger at jenter er jenter, og at gutter er gutter. Likestiling handler vel så mye om at du har rett og mulighet til å gjøre som gutta, men at dersom du velger tradisjon, så er det også helt greit. Likestillingen handler ikke allitid om alle «skal» ene, men like mye om alle «kan»ene.

Men verden er ikke perfekt. Ei heller her i Norge. Du vil risikere å bli sett ned på dersom du blir sykepleier. Eller brannmann. Du risikerer å bli sett ned på dersom du velger karriere forran barn. Du blir kritisert dersom du velger barn fremfor karriere. Å velge å være hjemmeværende mamma i dag, er nesten sidestillt med å rive ned det kvinnesakskvinnnene har bygget opp. Noen blir aldri fornøyd. Det viktigste er at du velger det som er rett for deg. La aldri noen fortelle deg noe annet. Ta med deg rådene, men la deg ikke lede til noe annet enn hva du selv ønsker.

Du er heldig som ikke er født i ett land hvor menn forteller deg at du er mindre verdt. Hvor du ikke får gå på skole bare fordi du er jente. Hvor du blir tvunget til å gifte deg i en alder av 15, med en mann som er minst dobbelt så gammel som deg.
Du er heldig som er født i ett land hvor du er verdsatt for den du er. Hvor du kan utdanne deg og bli akkurat det du har lyst til.
Alt dette kan du takke kvinnene for. Og noen menn. De som har gått i tog og stått på barikadene for at fremtidens jenter skal ha like rettigheter som gutta.

Du skal ha frihet til å velge det du ønsker, og en rygg sterk nok til å bære det!

Reklamer

8 kommentarer om “Til Thea. På kvinnedagen!

 1. Til Dragelille og mamma.
  Det er viktig at du vet og forstår at på likeverdets grunn bygger man likestilling.
  På likeverdets grunn kan du velge din fremtid, så godt det lar seg gjøre.
  For likestilling er ikke det samme som likeverd.

  Din aller første 8.mars, måtte du oppleve mange gode kvinnedager.
  Hilsen Mormor på Muren

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s