Stadig i utvikling.

Thea har vært tidlig ute med mye når det kommer til utvikling. Hun satt på gulvet, kun støttet av ammeputen da hun var 4-5 mnd, reiste seg opp og gikk rundt bordet da hun var 7 mnd og hun gikk da hun var 10,5 mnd. Nå er det jo ikke noe mål i seg selv at ungene skal være tidlig ute med ting, og vi presset henne aldri heller. Hun har begynt med det som har passet henne selv. Håper egentlig Kaja er baby litt lenger enn hva Thea syns var greit.

Språkmessig er vi ikke kommet så langt. Hun skjønner absolutt alt som sies til henne, men det er ikke så mange ord som kommer tilbake. Tenker at det kanskje er fordi vi stiller mye ja og nei spm når vi snakker med henne, men det har kanskje ikke noen betydning. Noen ord lærte hun tidlig. Takk og nei var noe av det første som kom. Kanskje ikke så rart med nei, siden det var (og er) heftig brukt i en periode. Merker derimot at det kommer stadig flere nå som hun er tilbake i barnehagen.

Her er ett lite utvalg:
Mamma
Pappa
Nei
Ja
Hei
Takk
Takk-takk = verså god
Dæsj = is
Bam = banan
Vov-vov = hund (innimellom om alle dyr)
Bæ = sau
Bø = flink til å skremme mamma og pappa
Borte (og peker på tv’n når den er skrudd av… hehe)
Thea
Thea sølte
Også sier hun etter eller annet når hun vil ha noe å drikke, men det klarer jeg ikke helt  fange opp. Lingner litt på både bam og vann, så kanskje det faktisk er vann hun sier.

IMG_3488Så spørs det da, om ikke den lille urokråka vår får litt vel mye «kjeft» om dagen. Forrige kvelden kunne jeg nemlig høre jenta rope «nei, nei, nei» i søvne fra sengen sin. Og når hun mister noe, eller søler, så sier hun «Theea», med en sånn oppgitt stemme. Akkurat som mammaen gjør når hun søler eller kaster noe med vilje.
Jeg prøver dermed å bli litt flinkere til å velge mine ord med omhu når det er noe hun trenger å få «kjeft» for. Hun prøver seg til stadighet på ting hun vet ikke er lov, så jeg kan jo ikke slutte å sette grenser selv om hun tar til seg både ord og tonefall.

HUn skravler iallefall hele tiden, så det blir spennende å se utviklingen fremover 🙂

Reklamer

7 kommentarer om “Stadig i utvikling.

  1. Hehe.. Cornelis lærte også nei ganske fort. Lei er også et ord han har fanga opp nå. Men han er tidlig ute med ord, men relativt seint ute med gåing og sånt. Han gikk jo ikke før han var sånn 17 mnd. Men han snakker jo i små setninger allerede nå. Så de utvikler seg forskjellig disse barna.

    • Igrunnen bra de utvikler seg ulikt 🙂 Men de sier jo gjerne at unger med eldre søsken lærer seg å snakke tidligere enn mange andre. Om set har sammenheng sånn egentlig vet jeg ikke, men…. 🙂

  2. Det virker som barn utvikler seg i det tempoet som er greit for dem. Men jeg kan forstå at du ønsker at Kaja er litt tregere enn Thea 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s